ΑΞΙΖΕΙ ΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ !

  • Το παλιό δημοτικό σχολείο κτισμένο το 1925
  • Το “χατζινέ” τη παμπάλαια πηγή του χωριού , που δροσίζει αιώνες τώρα τους κατοίκους και τους περαστικούς και ποτίζει τα λουλούδια στις αυλές των σπιτιών . Βρίσκεται στη μεσοχωριά , στην αυλή της εκκλησίας της Παναγίας .Τα νερά που περισσεύουν από το “χατζινέ” κατηφορίζουν μέσα στο ρυάκι και δίνουν ζωή στα πλατάνια και στα άλλα δέντρα.
  • Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο χωριό Μυρτιά 12 χλμ από το Χουδέτσι. Το μουσείο βρίσκεται στο διαμορφωμένο πατρικό σπίτι και είναι αφιερωμένο στο διάσημο κρητικό συγγραφέα. Στο Μουσείο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του Καζαντζάκη (όπως η πίπα, τα γυαλιά και το ρολόι του), επιστολές, οι πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, αντίτυπα με ιδιόχειρες διορθώσεις, σκηνικά και αφίσες από έργα του που μεταφέρθηκαν στο θέατρο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα του Τύπου κ.λπ. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβάλλεται για τους επισκέπτες ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, σε 6 γλώσσες. Διατίθενται επίσης προς πώληση όλα τα βιβλία του και βιβλία που έχουν γράψει άλλοι γι’ αυτόν, εκδόσεις του Μουσείου.
  • Το Μουσικό Παραδοσιακό Εργαστήρι “Λαβύρινθος” το οποίο ιδρύθηκε το 1982 από το Ross Daly και έχει σκοπό τη συλλογή, τη διάσωση και τη προβολή παραδοσιακών μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο. Δίκαια έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης για την παραδοσιακή μουσική πολλών χωρών του κόσμου.
  • Το Πολιτιστικό Κάμπινγκ διοργανώνεται εδώ και χρόνια σε μια πανέμορφη περιοχή του Δήμου, στο Φαράγγι του Αϊ Γιάννη στη Κάτω Βρύση Αστριτσίου. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στα μέσα του καλοκαιριού και φιλοξενεί, ως επί το πλείστον, φοιτητικές θεατρικές ομάδες αλλά και διάφορες άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες (χορός, μουσική, εικαστικά φωτογραφία κτλ). Κάθε βραδιά στο camping έχει κανείς την ευκαιρία να παρακολουθήσει και από μια εκδήλωση – κατά κανόνα θέατρο ή συναυλία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας λειτουργεί ως εργαστήριο όπου δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να οργανώσουν εργαστήρια – σεμινάρια ανοιχτά προς παρακολούθηση σε όλους τους κατασκηνωτές αλλά και τους επισκέπτες του.
  • Το Μινωικό Μέγαρο Βαθύπετρου , σε απόσταση 2 χλμ από το Χουδέτσι, πιστεύεται ότι χτίστηκε το 1600πΧ και καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε το 1550 μ Χ .
  • Το καταπράσινο φαράγγι που οδηγεί στην Ιερά Μονή Σπηλιώτισσας με τα πανύψηλα πλατάνια και το τρεχούμενο νερό , αποτελεί τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς και μαγεύει και το πιο απαιτητικό επισκέπτη .
  • Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη, 12 χλμ νοτιοδυτικά του Χουδετσίου , το οποίο χτίστηκε γύρω στα 1600 και απέκτησε εξαρχής μεγάλη ακίνητη περιουσία από συνιδρυτές και από δωρεές ενετών φεουδαρχών .Στη Μονή φυλάσσονται πολύτιμα κειμήλια.
  • Τη Μονή Αγκαράθου 14 χλμ ανατολικά του Χουδετσίου, η οποία θεωρείται από τις παλαιότερες της Κρήτης και είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου .
  • Το κάστρο του Νικηφόρου Φωκά, στο χωριό Προφήτης Ηλίας 14 χλμ βορειοδυτικά του Χουδετσίου .
  • Το Φρούριο Θόλων, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου με πανοραμική θέα, δυτικά από το Αλάγνι, είναι ένα μικρό φρούριο της τελευταίας περιόδου της ενετοκρατίας (16ος – 17ος αιώνας)
  • Το Φρούριο Κάστελος, που βρίσκεται δυόμισι χιλιόμετρα έξω από το Καταλαγάρι, στην κορυφή ενός λόφου κατάφυτου από ελιές και αμπέλια.

Αρχαιολογικοί Χώροι

  • Η Μονή του Σωτήρα Χριστού, του Αφέντη Χριστού κατά τους ντόπιους, είναι μία τετραμάρτυρη εκκλησία: Μεταμόρφωση του Χριστού (6 Αυγούστου), Αγία Ζώνη (31Αυγούστου), Αγίων Αποστόλων (30 Ιουνίου) και Αγίων Αναργύρων (1 Ιουλίου).Το μεγάλο πανηγύρι γίνεται μέχρι σήμερα στις 6 Αυγούστου, γιορτή της Μεταμόρφωσης. Το ερημητήριο που φέρει σήμερα την ονομασία «Κελιά των Καλογράδω» είναι ένα εντυπωσιακό κτίσμα με τρεις ορόφους σε μια απόκρημνη πλαγιά του Γιούχτα.
  • Από τις σημαντικότερες θέσεις στην περιοχή Αρχανών είναι τα Ανεμόσπηλια. Στη θέση αυτή, βρέθηκε το 1979 ο πρώτος ανεξάρτητος ναός στην Κρήτη με το μοναδικό εύρημα της ανθρωποθυσίας.
  • Το Ανακτορικό Κτίριο στην Τουρκογειτονιά, το συγκρότημα χρονολογείται γύρω στα 1900 π.Χ.Το μέγεθος και η χρήση των διαφόρων χώρων που έχουν μέχρι τώρα ανασκαφεί, προδίδουν τον ανακτορικό χαρακτήρα του κτιρίου. Το ίδιο και η διαρρύθμιση και η τοιχογραφική και άλλη διακόσμηση διάφορων χώρων
  • Ο Γιούχτας, ήταν ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα λατρευτικών εκδηλώσεων της Κρήτης. Για τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών του χώρων, ο Γιούχτας κηρύχθηκε το 1980 αρχαιολογικός χώρος. Το ιερό κορυφής και το γνωστό λόγω της ανθρωποθυσίας τριμερές ιερό στα Ανεμόσπηλια του Γιούχτα, αλλά και οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι που τα πλαισιώνουν, όπως το νεκροταφείο στο Φουρνί, τα ανακτορικής κατασκευής ευρήματα της Τουρκογειτονιάς, το συγκρότημα του Βαθυπέτρου και οι πεντακόσιες και πλέον αρχαιολογικές θέσεις στο λεκανοπέδιο των Αρχανών δίνουν μια αξία εθνικών διαστάσεων στο Γιούχτα και την ευρύτερη περιοχή. Το ιερό της Ψηλής Κορφής, στο ψηλότερο σημείο του βουνού, είναι το σημαντικότερο ιερό κορυφής της Κρήτης Το ιερό, που είναι ένα τέμενος, αποτελείται από έναν ανοιχτό χώρο σε τρία επίπεδα, με δωμάτια που χρησίμευαν ίσως σαν χώροι λατρείας ή κατοικίες των ιερέων, έναν κτιστό ορθογώνιο βωμό και ένα σπηλαιώδες χάσμα με λατρευτικό χαρακτήρα. Πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των αναθημάτων που ήρθαν στο φως, ενώ έχει επισημανθεί ένας λιθόστρωτος μινωικός δρόμος από τα Ανεμόσπηλια στην Ψηλή Κορφή. Η λατρεία στον Γιούχτα ακολουθεί την ιστορία του ανακτορικού κέντρου και του οικισμού των Αρχανών.
  • Το Φουρνί βρίσκεται βορειοδυτικά από τις Αρχάνες, στο μικρό λόφο Φουρνί. Στη θέση αυτή αποκαλύφθηκε ένα μινωικό νεκροταφείο, ένας από τους σημαντικότερους χώρους, όχι μόνο των Αρχανών, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

 

Στο Νομό Αρχανών – Αστερουσιών μπορείτε να παρευρεθείτε κάθε χρόνο σε Πολιτιστικές Εκδηλώσεις που οργανώνουμε, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Περιήγηση στη φύση και τον πολιτισμό του Δήμου μας