ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Η πεζοπορία στην Κρήτη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε το άγνωστο πρόσωπο της. Η Κρήτη δεν είναι μόνο θέρετρα και μπαρ ή ένας ηλιόλουστος τόπος με όμορφες παραλίες. Πάνω απ’ όλα είναι ένα νησί γεμάτο βουνά που έχουν επηρεάσει τόσο την ιστορία της όσο και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της.

Τα βουνά της Κρήτης
Στα δυτικά βρίσκονται τα Λευκά Ορη (2453 μ), στο κέντρο είναι το Oρος Ιδη ή Ψηλορείτης (2456 μ) και ανατολικά το Oρος Δίκτη (2148 μ). Στη νότια Κρήτη τα Αστερούσια Ορη σχηματίζουν ένα φυσικό τείχος που απομονώνει τα παράλια από την ενδοχώρα. Τα Κρητικά βουνά σχηματίζουν μια – σχεδόν – συνεχή αλυσίδα από δυτικά προς ανατολικά, διατρέχοντας όλο το μήκος τού νησιου και κάνοντας το να μοιάζει πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι πραγματικά είναι.

Πεζοπορία και Ορειβασία στην Κρήτη από άκρη σε άκρη
Στην Κρήτη καταλήγει το 4ο Ευρωπαϊκό μονοπάτι (Ε4).

Το μονοπάτι Ε4 ξεκινάει από την Πορτογαλία στα Πυρηναία όροι, διασχίζει ολόκληρη την οροσειρά των Άλπεων και μέσω της Γιουγκοσλαβίας φτάνει στην Ελλάδα, καταλήγει νοητά στο Καστέλι της Κρήτης. Από εκεί διασχίζει κατά μήκος την Κρήτη, από το Καστέλι Κισσάμου μέχρι την Κάτω Ζάκρο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους περιπατητές να γνωρίσουν την άγνωστη Κρητική φύση. Το Ε4 σημαδεύεται με κίτρινα και μαύρα σημάδια, περνάει μέσα από παλιά μονοπάτια, οικισμούς και μοναστήρια.

Περισσότερες πληροφορίες για το μονοπάτι Ε4: Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4  Μονοπάτι Ε4

Αναπόσπαστο κομμάτι της Ορειβασίας είναι η Αναρρίχηση. Στην Κρήτη έχουν χαρακτεί αρκετές διαδρομές, τα πεδία αυτά έλκουν όλο και περισσότερους λάτρεις του αθλήματος.
Τα πιο γνωστά αναρριχητικά πεδία στην Κρήτη είναι αυτό του Αγιοφάραγγου και του φαραγγιού Χα. Περισσότερες πληροφορίες για τα πεδία μπορείτε να βρείτε εδώ