ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Στις περιοχές των δυτικών Αστερουσίων (Αγιοφάραγγο, Καπετανιανά, Κόφινας), καθώς και στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου (η εντυπωσιακή σπηλαιομορφή στο μέσον περίπου του μονοπατιού Παρανύμφοι ή Τρεις Εκκλησιές-Κουδουμάς), θα βρείτε πολλές πίστες διαφορετικών βαθμών δυσκολίας και μοναδικού ενδιαφέροντος, λόγω του δραματικού ανάγλυφου και των εκπληκτικών εικόνων που δημιουργεί ο συνδυασμός των καφεκόκκινων ορθοπλαγιών που βυθίζονται στο βαθύ μπλε της θάλασσας.

Εντός των ορίων του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων οι πιο γνωστές πίστες είναι στις Τρεις Εκκλησιές και συγκεκριμένα στο φαράγγι του Αμπά και στην αρχή του μονοπατιου της Κλεισούρας, ένα παράλληλο μονοπάτι με το φαραγγί του Αμπά που προσεγγίζεται παραλιακά από τις Τρεις Εκκλησιές (κακοτράχαλο για όσους αποφασίσουν να το διασχίσουν για να φτάσουν στους Παρανύμφους).

Για όσους ενδιαφέρεστε να πειραματιστείτε με τη δημιουργία νέων πιστών, δοκιμάστε τα βράχια που εύκολα θα εντοπίσετε πηγαίνοντας (με το αυτοκίνητο) από τους Παράνυμφους προς τη Μουρνιά.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν ανοιχτεί πίστες διαφορετικών βαθμών δυσκολίας και στις ορθοπλαγιές του Γιούχτα.

Για όλες τις αναρριχητικές πίστες απαιτείται καθένας να έχει δικό του σχοινί μήκους 50μ., σετάκια και ατομικό εξοπλισμό (μποντριέ, κράνος, παπούτσια κ.λπ.).

Αποφύγετε την αναρρίχηση τους μήνες Δεκέμβρη έως Φλεβάρη. Είναι οι αναπαραγωγικοί μήνες των λιγοστών ζευγαριών αρπακτικών που επιλέγουν τα ίδια βράχια με εσάς για φωλεοποίηση και αναπαραγωγή!

πηγή:archanes-asterousia.gr