ΜΟΥΣΕΙΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια της ενετοκρατίας εδώ βρισκόταν η καθολική μονή του Αγίου Φραγκίσκου. Καταστράφηκε από το σεισμό του 1856 και ήταν η σπουδαιότερη και πλουσιότερη μονή στην Κρήτη, διακοσμημένη με εξαιρετικές βυζαντινές τοιχογραφίες. Η κατασκευή του μουσείου ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα κι ολοκληρώθηκε το 1940.

Στο ισόγειο του μουσείου υπάρχουν 13 αίθουσες ανοικτές στο κοινό, ενώ στον πρώτο όροφο υπάρχουν τα κομμάτια από τις αυθεντικές τοιχογραφίες από το Ανάκτορο της Κνωσού. Όλα τα εκθέματα του Μουσείου Ηρακλείου προέρχονται αποκλειστικά από αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης κι η έκθεση τους έχει γίνει κατά χρονολογικές περιόδους.

 

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κρήτης

Το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, ή πιο σωστά Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου στο νούμερο 27. Το Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του 1903 που ανήκε στον Ανδρέα Καλοκαιρινό, ένα διαπρεπή Ηρακλειώτη, ο οποίος το 1952 το παραχώρησε με δωρεά στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών για να γίνει Μουσείο.
Το Ιστορικό Μουσείο στο Ηράκλειο είναι ανοικτό από Δευτέρα μέχρι Σάββατο από τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ, ενώ Κυριακές και αργίες είναι κλειστό. Στις 22 αίθουσες του μουσείου, που καλύπτουν 1500 τ.μ, εκτίθενται με εξαιρετικό και διαφωτιστικό τρόπο πολύτιμα ιστορικά κειμήλια της Κρήτης από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια (330 μ.Χ.) μέχρι και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940).

Περισσότερες Πληροφορίες

Το Αρχαιολογικό Μουσείο  Αγίου Νικόλαου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου βρίσκεται βόρεια από τη λίμνη στην οδό Παλαιολόγου 74, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Το μουσείο ιδρύθηκε στον Αγιο Νικόλαο το 1970 και στεγάζει μία πλούσια συλλογή από αρχαιολογικά ευρήματα από το νομό Λασιθίου. Στις 8 αίθουσες του μουσείου εκτίθενται αρχαιολογικοί θησαυροί που καλύπτουν τη περίοδο από τα νεολιθικά χρόνια (6.000 π.Χ.), μινωικά (3.000 π.Χ.) μέχρι και τα ρωμαϊκά (1ος – 2ος αιώνας μ.Χ.).

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας

Το Αρχαιολογικό Mουσείο της Σητείας είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία στην Κρήτη, με ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου και της επαρχίας της Σητείας. Η έκθεση του μουσείου είναι χωρισμένη σε 4 κατηγορίες και τριάντα προθήκες με εκθέματα από το 3.500 πΧ μέχρι το 500 μΧ., που αποτελούνται από: εκθέματα από τη Μινωική περίοδο, από τη Ζάκρο, της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής περιόδου και της Ελληνορωμαϊκής περιόδου.

 

 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το μουσείο είναι ανοιχτά καθημερινά μέχρι τις 15.00 μ.μ, εκτός Δευτέρας. Ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή των Χανίων εκτίθενται εδώ σχηματίζοντας με εύληπτο τρόπο την εικόνα που μπορεί να αποκομίσει κάποιος για την ιστορία της δυτικής Κρήτης.

Κεραμική, λιθογλυφία, σφραγιδογλυφία, γλυπτική, μεταλλουργία, χρυσά κοσμήματα και νομίσματα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά στις βιτρίνες του μουσείου. Επίσης εκτίθενται ψηφιδωτά δάπεδα της Ρωμαιοκρατίας (2ος – 3ος αιώνας μ.Χ) και εικονίζουν σκηνές από το Διονυσιακό κύκλο και επεισόδια του μύθου του Ποσειδώνα και της νύμφης Αμυμώνης.

 

 

Ναυτικό Μουσείο Χανίων

Το Ναυτικό Μουσείο Χανίων (Ναυτικό Μουσείο Κρήτης) βρίσκεται στην ανατολική άκρη στο ενετικό λιμάνι και στεγάζεται στο φρούριο του Φιρκά. Το Ναυτικό Μουσείο Χανίων, άνοιξε τις πόρτες του το 1973 και μέχρι σήμερα με φτηνή είσοδο δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες καθημερινά μέχρι τις 14.00 μ.μ. Στο διώροφο κτίριο παρουσιάζεται σε 13 ενότητες η ναυτική ιστορία της Κρήτης από την αρχαιότητα μέχρι και τη μάχη της Κρήτης (1941). Ρέπλικες διάφορων τύπων πλοίων, ευρήματα από ναυάγια, έγγραφα που αφορούν τον ελληνικό στόλο, όργανα ναυσιπλοΐας συνοδεύονται από φωτογραφικό, οπτικοακουστικό υλικό και μία βιβλιοθήκη με ναυτική θεματολογία.

Παράλληλα σημαντικές έρευνες και μελέτες λαμβάνουν χώρα εδώ, όπως η (ανα)κατασκευή του μινωικού πλοίου από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας.