ΦΑΡΑΓΓΙΑ

Υπάρχουν αναρίθμητα φαράγγια στην Κρήτη, ορισμένα απ’ αυτά πάρα πολύ γνωστά, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς. Ωστόσο τα περισσότερα φαράγγια παραμένουν άγνωστα στον πολύ κόσμο, αν κι όχι λιγότερο εντυπωσιακά κι όμορφα.
Τα φαράγγια παρέχουν τη δυνατότητα για ευκολότερη πεζοπορία, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε δεδομένων των ψηλών θερμοκρασιών της εποχής είναι πολύ ευκολότερο να κατέβεις ένα φαράγγι παρά να ανέβεις ένα βουνό .
Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ορειβατικοί Σύλλογοι της Κρήτης περιορίζουν τις καλοκαιρινές εξορμήσεις τους σε διασχίσεις φαραγγιών και καταλήγουν στη θάλασσα για ένα δροσιστικό μπάνιο. Ωστόσο δεν είναι εύκολα όλα τα φαράγγια στην Κρήτη, καθώς κάποια από αυτά απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες, γνώσεις κι εξοπλισμό.

Φαράγγια στην Ανατολική Κρήτη

Τα πιο γνωστά φαράγγια στην ανατολική Κρήτη, δηλαδή στο Νομό Ηρακλείου και Λασιθίου, είναι:

  • Το φαράγγι του Ρούβα: Βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη. Θα το ακούσετε και σαν φαράγγι του Ρουβά, αλλά φαράγγι αφιερωμένο στον γνωστό τραγουδιστή, δεν υπάρχει ακόμα στην Κρήτη. Απλά το όνομα μπερδεύει όσους δεν γνωρίζουν το όμορφο αυτό φαράγγι στη νότια Κρήτη, κοντά στο χωριό Ζαρός.
  • Το Βοριζιανό φαράγγι: Η αρχή του είναι στο οροπέδιο της Νίδας και συνεχίζει έως το χωριό Βορίζια. Αλλο ένα φαράγγι που ξεκινά από το Οροπέδιο Νίδα στον Ψηλορείτη και κατηφορίζει στο χωριό Βορίζια στη νότια Κρήτη. Τα Βορίζια είναι κοντά στον Ζαρό.
  • Το Αγιοφάραγγο: Μια εύκολη πεζοπορία στο φαράγγι αυτό στη νότια Κρήτη, κοντά στο χωριό Σίβας και τη Φαιστό. Τρία χιλιόμετρα μετά τη Μονή Οδηγήτριας αρχίζει το φαράγγι των Αγίων (Αγιοφάραγγο) που καταλήγει σε μια όμορφη παραλία. Τα ασβεστολιθικά βράχια στην παραλία προσφέρονται για διάφορες αναρριχητικές διαδρομές, τόσο μεγάλες(3-4 σχοινιές) όσο και αθλητικές έως Χ βαθμού.
  • Tο φαράγγι του Αλμυρού: Βρίσκεται κοντά στο Ηράκλειο, όπως και το φαράγγι του Καρτερού. Δυο μικρά φαράγγια σε απόσταση 5 χιλιομέτρων περίπου από το Ηράκλειο. Και τα δυο έχουν εύκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο και είναι κρίμα που ο περισσότερος κόσμος τα αγνοεί.
  • Το φαράγγι του Χα: Οδηγώντας από Αγιο Νικόλαο προς Ιεράπετρα, κοντά στο χωριό Μοναστηράκι θα δείτε αριστερά σας μια βαθειά σχισμή στο βουνό. Είναι η έξοδος του φαραγγιού του Χα που ξεκινάει από το Οροπέδιο Θρυπτή. Το μήκος του είναι μικρό αλλά η δυσκολία στη διάσχιση του μεγάλη και συνίσταται μόνο σε όσους είναι έμπειροι αναρριχητές.
  • Το φαράγγι της Σαρακήνας: Ξεκινάει από το χωριό Μύθοι στη νότια Κρήτη, 20 χιλιόμετρα δυτικά από την Ιεράπετρα. Ενα από τα ομορφότερα φαράγγια στην Κρήτη με πλούσια βλάστηση και νερά όλο το χρόνο. Η διαδρομή είναι σύντομη και προσφέρεται για μια ευχάριστη απόδραση στη φύση.
  • Σημείωση: υπάρχει και δεύτερο φαράγγι της Σαρακήνας στο Νομό Χανίων, που ξεκινά από τη Ζούρβα και κατεβαίνει προς τα Μεσκλά.
  • Το φαράγγι της Ζάκρου ή φαράγγι των νεκρών. Το όνομα του οφείλεται στο ότι είχε χρησιμοποιηθεί από τους Μινωίτες ως τόπος ταφής των νεκρών τους. Κοντά σ’ αυτό βρίσκεται το μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου.
  • Το φαράγγι Περβολάκια: Θα το βρείτε δίπλα στη Μονή Καψά, κοντά στον Μακρύ Γιαλό στη νοτιο-ανατολική Κρήτη. Είναι μικρό φαράγγι αλλά σε κάποια σημεία του μπορεί να σας δυσκολέψει, οπότε καλό είναι να έχετε κάποιον πιο έμπειρο στην παρέα σας.
  • Το φαράγγι των Πεύκων: Όπως λέει και το όνομα του είναι πνιγμένο στα πεύκα. Ξεκινάει από τον Μακρύ Γιαλό και ανηφορίζει προς το χωριό Πεύκος ή το ανάποδο, που φυσικά είναι ευκολότερο. Μια πολύ ευχάριστη πεζοπορία στη φύση για όσους βρεθούν στην όμορφη νοτιο-ανατολική Κρήτη.
  • Το φαράγγι του Κουτσουρά: Eνώνει τον Κουτσουρά με το χωριό Ορεινό. Το φαράγγι είναι καταπράσινο και τους χειμερινούς μήνες θα συναντήσετε μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Οπως προχωράτε, κοιτάτε αριστερά και δεξιά για πεταλούδες, που στο φαράγγι αυτό είναι άφθονες και του έχουν δώσει το δεύτερο όνομα του “φαράγγι των πεταλούδων“.

Φαράγγια στη Δυτική Κρήτη

Τα πιο γνωστά φαράγγια στην δυτική Κρήτη, δηλαδή στο Νομό Ρεθύμνου και Χανίων, είναι:

  • Το φαράγγι της Σαμαριάς: Είναι το μεγαλύτερο φαράγγι όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το φαράγγι της Σαμαριάς αξίζει να το περπατήσετε άν έρθετε στην Κρήτη. Θα κουραστείτε, θα πιαστείτε ίσως τις επόμενες 2-3 μέρες, αλλά η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.
  • Το φαράγγι της Πολυρίννιας: Διασχίζει το Σηρικάρι της επαρχίας Κισσάμου έως την αρχαία ακρόπολη Πολυρίννια. Θαυμάσια πεζοπορία διάρκειας 2-3 ωρών. Συναρπαστική η θέα από την ακρόπολη της Πολυρίννιας προς τον κόλπο Κισσάμου.
  • Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης: Ξεκινά από το χωριό Αγία Ειρήνη και καταλήγει στην παραλιακή Σούγια. Θα χρειαστείτε 5 ώρες περίπου για να περάσετε το φαράγγι αυτό, που θεωρείται από τα πιο όμορφα στην Κρήτη.
  • Το φαράγγι της Λισσού: Εύκολη πεζοπορία που διαρκεί 1,5 ώρα περίπου από το λιμάνι της Σούγιας μέχρι την αρχαία πόλη της Λισσού.
  • Το φαράγγι της Αράδαινας: Το φαράγγι ξεκινά από την γέφυρα του Αγίου Ιωάννη λίγο μετά την Ανώπολη Σφακίων και καταλήγει στην παραλία Μάρμαρα, κοντά στο γραφικότατο Λουτρό. Eνα από τα πιο εντυπωσιακό φαράγγια στην Κρήτη, που αν δείτε την έξοδο του από τη θάλασσα, μοιάζει σαν κάποιος να έκοψε το βουνό με μαχαίρι. Η διάρκεια της κατάβασης είναι περίπου 3 ώρες μέχρι τα Μάρμαρα, όπου υπάρχει ταβέρνα και δυνατότητα να συνεχίσετε με βάρκα μέχρι το Λουτρό ή να περπατήσετε το μονοπάτι σε 1,5 ώρα περίπου.
  • Το φαράγγι της Ιμπρου: Είναι μια εύκολη διαδρομή 2,5 ωρών από την Ιμπρο Σφακίων μέχρι τους Κομητάδες, λίγο πριν τη Χώρα Σφακίων. Αν δεν έχετε εμπειρία από πεζοπορία, το φαράγγι της Ιμπρου είναι ιδανικό για το ξεκίνημα σας, αφού δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία, μονάχα απόλαυση στη φύση.
  • Το φαράγγι Αυλάκι: Ξεκινά από τη Μονή Γουβερνέτου και κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Η διαδρομή διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα και σας επιτρέπει να επισκεφτείτε το σπήλαιο της Παναγίας Αρκουδιώτισσας και την ερειπωμένη αλλά εντυπωσιακή Μονή Καθολικού.
  • Το Κουρταλιώτικο φαράγγι: Βρίσκεται στο Νομό Ρεθύμνου, κοντά στον Πλακιά. Λίγα χιλιόμετρα πριν τον Πλακιά ο δρόμος περνάει μέσα από το Κουρταλιώτικο φαράγγι και η θέα είναι εντυπωσιακή. Μέσα στο Κουρταλιώτικο φαράγγι ρέει ο ποταμός Κουρταλιώτης, που καταλήγει στο φοινικόδασος Πρέβελη και στην ομώνυμη παραλία. Οι όχθες του ποταμού στο τμήμα του κοντά στην παραλία είναι κατάφυτες με φοίνικες, χαρακτηριστικό που προσδίδει ιδιαίτερα εξωτική εμφάνιση στο τοπίο. Ανεβαίνετε το φαράγγι ακολουθώντας το ρεύμα και δεν παραλείπετε πολλές σύντομες βουτιές στις παγωμένες λιμνούλες. Μπορείτε φυσικά να ακολουθήσετε αντίστροφη πορεία, να κατέβετε δηλαδή το Κουρταλιώτικο φαράγγι από την τοποθεσία Αγιος Νικόλαος μέχρι την Πρέβελη.
  • Το φαράγγι του Πατσού: Άλλη μία εμπειρία που συνδυάζει κολύμπι και πεζοπορία στα νότια του Νομού Ρεθύμνου. Από το χωριό Πατσός επί 3 ώρες διασχίζετε ένα κατάφυτο φαράγγι, ενώ δεν λείπουν οι στιγμές που χρειάζεται να βουτήξετε τελείως στο νερό. Στο τελείωμα του φαραγγιού το μονοπάτι χάνεται, αλλά γενικά προχωράτε μέχρι να συναντήσετε τον επαρχιακό δρόμο προς το χωριό Μύρθιος. Λίγο μετά που θα συναντήσετε τον δρόμο θα βρείτε 2 ταβερνάκια, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις καταπληκτικές τυρόπιτες.
  • Το φαράγγι των Μύλων: Ενας πανεύκολος περίπατος διάρκειας 1,5 ώρας σε ένα καταπράσινο φαράγγι κοντά στο Ρέθυμνο. Το φαράγγι ξεκινάει από το Μοναστήρι και καταλήγει στο Ξηρό Χωριό. Μέσα στο φαράγγι ρέει ένα μικρό ποτάμι ενώ υπάρχει και το ομώνυμο εγκαταλειμμένο χωριό. Υπάρχει καφενείο που σερβίρει φαγητό.

Άλλα φαράγγια στην Κρήτη

Τα φαράγγια στην Κρήτη είναι ένα θέμα που δύσκολα καλύπτεται στο σύνολο του. Εκτός από τα πιο μεγάλα και γνωστά φαράγγια, υπάρχουν πολλά μικρά σε διάφορες περιοχές του νησιού, που συνήθως τα γνωρίζουν όσοι ζουν ή κατάγονται από εκεί. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, ο κατάλογος μας με τα φαράγγια στην Κρήτη θα καλύψει τα περισσότερα από αυτά:
Το φαράγγι της μύγας ή φαράγγι της μύγιας, όπως λέγεται στα Κρητικά. Ένα μικρό φαράγγι στον Ψηλορείτη, λίγα χιλιόμετρα μετά τα Ανώγεια. Δεν υπάρχει μονοπάτι μέσα στο φαράγγι αλλά μπορείτε να περπατήσετε τοδρόμο της μύγιας, ένα μονοπάτι που κάνει μια κυκλική πορεία προχωρώντας παράλληλα με το φαράγγι.