ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ

O αγροτουρισμός είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, εξελισσόμενος πλέον σε έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς, επισκέπτες από όλο τον κόσμο εκδηλώνουν το ενδιαφέρον για την αειφόρο ανάπτυξη και τις οικολογικές πρακτικές. Έμπρακτα λοιπόν θέλουν να γνωρίσουν τις αγροτικές περιοχές και τον αγροτικό τρόπο ζωής και να ενισχύσουν την σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον. Οι επισκέπτες στο πλαίσιο του αγροτουρισμού διαμένουν και συμμετέχουν στις εργασίες των μόνιμων κάτοικων τις περιοχής. Στόχος είναι η άμεση επαφή με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, η ανάπτυξη δηλαδή των αισθήσεων που δύσκολα αναπτύσσονται στα μεγάλα αστικά κέντρα των πόλεων. Επίσης, ο αγροτουρισμός μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού όπως είναι ο αθλητικός, ο θρησκευτικός, ο ιστορικός τουρισμός και ο τουρισμός υγείας. Παράλληλα τα οφέλη των περιοχών που συμμετέχουν σε προγράμματα αγροτουρισμού είναι πολλά. Ο αγροτουρισμός αποτελεί οικονομικό παράγοντα ανάπτυξης σε εξαιρετικής ομορφιάς απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας, αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών σε τοπικές εκδηλώσεις, ενισχύει την παραγωγή και πώληση τοπικών προϊόντων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημιουργία ισχυρών διαπολιτισμικών κοινωνικών δεσμών.

Ο Ελληνικός Αγροτουρισμός μπορεί να βρεθεί σε ανταγωνιστική θέση σε σχέση με άλλες χώρες, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ενδεικτικές δραστηριότητες στα πλαίσια του αγροτουρισμού είναι:

  • Συμμετοχή στις αγροτικές εργασίες
  • Παρατήρηση οικοσυστήματος (πουλιών, πανίδας, χλωρίδας, επισκέψεις υγροβιότοπων, κ.λ.π)
  • Συμμετοχή σε αθλήματα κοντά στη φύση(π.χ ράφτινγκ, πεζοπορία κ.λ.π),
  • Πολιτιστικές περιηγήσεις (π.χ επισκέψεις σε μοναστήρια, εκκλησίες, λαογραφία μουσεία, κ.ά., παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους).
  • Μαθήματα (π.χ μαθήματα αργαλειού, ελληνικών χορών, γαστρονομίας – ελληνικής κουζίνας, γευσιγνωσία, οινοποιεία, τοπικά προϊόντα, κ.λ.π)