ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Η Κρητική παράδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα Μοναστήρια . Σε όλους τους νομούς υπάρχουν αρκετά για να γνωρίσετε και να θαυμάσετε. Υπέροχες τοιχογραφίες διαδραματίζουν την θρησκευτική μας παράδοση, μέσα από την τάση της αναγεννησιακής Σχολής της Κρητικής Ζωγραφικής.

Μέσα από τα Κρητικά μοναστήρια δόθηκαν αγώνες κατά των εχθρών της πατρίδας, ήταν κέντρα επαναστατικών δράσεων από την αρχή του απελευθερωτικού αγώνα κατά των Τούρκων.

Τα περισσότερα μοναστήρια της Κρήτης είναι ανοιχτά προς το κοινό συγκεκριμένες ώρες, η ευπρεπή ενδυμασία είναι απαραίτητη, ενώ σε πολλά δεν επιτρέπεται η φωτογράφισή τους.

Στο νομό Ηρακλείου φιλοξενούνται μερικά από τα ιστορικότερα και παλαιότερα μοναστήρια. Τα ποιό γνωστά είναι:

  • Η Μονή Κεράς Καρδιωτίσσης κοντά στο οροπέδιο Λασιθίου
  • Η Μονή Βροντησίου κοντά στο Ζαρό
  • Η Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη στο Μονοφάτσι
  • Η Μονή Παλλιανής στο Βενεράτο
  • Η Μονή Αγκαράθου
  • Η Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας
Στο Χουδέτσι θα μπορέσετε να επισκευτείτε την Μονή της Παναγίας της Σπηλιώτισσας. Πρόκειται για μια Μονή κρυμμένη στην μια πλευρά του φαραγγιού της Σπηλιώτισσας πνιγμένη στη βλάστηση, προσβάσιμη μόνο από το καταπράσινο μονοπάτι μήκους 500m από το Χουδέτσι. Ο Ναός είναι κτισμένος στο βράχο, η ίδρυσή του χρονολογείτε περίπου το 1000μΧ και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, λόγω της εύρεσης της εικόνας της Παναγιάς στην σπηλιά που είναι κτισμένος ο ναός.
 
Η Μονή τώρα είναι μετόχι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά και λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι. Χαρακτηριστικό του επίσης είναι ότι είναι από τα μικρότερα ενεργά μοναστήρια της Κρήτης.
 
Επίσης μπορείτε να επισπεφθείτε την Μονή του Αγίου Γεωργίου, η οποία χτίστηκε κατά τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας και απέκτησε τέτοια φήμη που τα επόμενα χρόνια έγινε ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κρήτης.