ΚΡΑΣΙΑ

Η Κρήτη και περισσότερο από όλους τους νομούς της ο Νομός Ηρακλείου, από τη μινωική ήδη περίοδο, αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές με εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από φημισμένες ποικιλίες οινοστάφυλων. H προαιώνια παράδο- ση της οινοκαλλιέργειας αποδεικνύεται από τα ευρήματα στην περιοχή Aρχανών και Bαθυπέ- τρου, περιοχές που και σήμερα παράγουν ορισμένα από τα πλέον φημισμένα κρητικά κρασιά.

Ο Κρητικός αμπελώνας, ο πιο παραδοσιακός αμπελώνας της Ευρώπης, ξεκινά από ένα υψόμετρο 600 περίπου μέτρων και ξεδιπλώνεται κατηφορίζοντας μέχρι τη θάλασσα στο τελείως ανομοιόμορφο τοπίο ακολουθώντας το στην αδιάκοπη εναλλαγή των λόφων και των κοιλάδων του που ξαφνιάζει και γοητεύει τον επισκέπτη.

Ο ήπιος και χωρίς ακρότητες χειμώνας και το θερμό και ξηρό καλοκαίρι της Κρήτης, με την απλόχερη ηλιοφάνεια και τη δροσιά από τους θαλασσινούς ανέμους εξασφαλίζουν ένα άνετο βλαστικό κύκλο χωρίς εκπλήξεις και ιδιαίτερα προβλήματα.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που η Κρήτη διαθέτει μια οινική παράδοση 4.000 χρόνων. Το βεβαιώνουν οι ανακαλύψεις όπως το πατητήρι στο Βαθύπετρο, που είναι το πιο παλιό πατητήρι στον κόσμο, αλλά και στον Κάστελλο Καταλαγαρίου. Πραγματικά, η τοπική οινοπαραγωγή γνώρισε περιόδους μεγάλης εμπορικής άνθησης. Σημαντικότεροι σταθμοί στη μακρά και μεγαλειώδη ιστορική διαδρομή της υπήρξαν, η περίοδος ανάμεσα στον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ., εποχή κατά την οποία τα Κρητικά κρασιά, σφραγισμένα μέσα σε περίτεχνους αμφορείς, ταξίδευαν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και η περίοδος της Βενετσιάνικης κυριαρχίας στο νησί (12ος –16ος αιώνας) τότε που το Κρητικό κρασί έφθασε στο ζενίθ της φήμης του μ’ ένα γλυκό τύπο κρασιού, τον Μαλβαζία οίνο. Σήμερα η παραδοχή της κρητικής δίαιτας, ως ιδανικό πρότυπο της υγιεινής διατροφής, συνέβαλλε στην αναγνώριση της θετικής επίδρασης και του κρητικού οίνου στην υγεία, στα πλαίσια της μέτριας κατανάλωσης.

Επισκέψιμα οινοποιεία (Δρόμοι του Κρασιού):

Οι λάτρεις του καλού κρασιού, είσαστε στο σωστό μέρος: η μεσόγεια ζώνη του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων είναι από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές ζώνες της Κρήτης, με πολλά επισκέψιμα οινοποιεία που σας προσφέρουν ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες. Από τα οινοποιεία ή από το Δήμο θα προμηθευτείτε τα έντυπα «Δρόμοι του Κρασιού» που θα σας κατευθύνουν προς μια κυκλική διάσχιση της ενδοχώρας που καλύπτει το σύνολο της οινοποιητικής ζώνης του νομού και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερες αντιπροσωπευτικές αμπελουργικές – οινοπαραγωγικές ζώνες της περιοχής.

Πηγή: archanes-asterousia.gr