ΚΟΥΝΑΒΙΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ

Πλησιέστερος οικισμός: Κουνάβοι, Πεζά, Μυρτιά, Αστρακοί

Απόσταση: 10,9 χλμ.

Διάρκεια: 3 ώρες

Συντεταγμένες εισόδου: 35° 13.674’Ν / 25° 12.219’Ε (Πεζά – εγκαταστάσεις βιολογικού)

Συντεταγμένες εξόδου: 35° 18.745’Ν / 25° 12.075’Ε (Μέσα Καρτερός – νερόμυλοι)

Είδος μονοπατιού: Χαραγμένο μονοπάτι με βασική σήμανση. Προσοχή στον εντοπισμό της αφετηρίας γιατί δεν υπάρχει σαφής σήμανση

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος

Προτεινόμενη περίοδος: Άνοιξη, Καλοκαίρι, φθινόπωρο. Με ιδιαίτερη προσοχή το χειμώνα, λόγω των βροχοπτώσεων. Απαιτείται ρουχισμός που να καλύπτει τουλάχιστον τα κάτω άκρα

Τουριστικές εξυπηρετήσεις: Ταβέρνες, καφενεία και καταλύματα λειτουργούν στους Κουνάβους και στα γειτονικά Πεζά (έδρα του Δήμου)

Το Κουναβιανό φαράγγι είναι ο δεύτερος βασικός κλάδος του Καρτερού ποταμού. Στην έξοδό του συναντά τον δεύτερο παραποτάμιο κλάδο (το Αστρακιανό φαράγγι) για να καταλήξουν στη θάλασσα μετά από 5 χλμ.

Το μονοπάτι ξεκινάει από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού των Πεζών. Η πορεία ακολουθεί τις όχθες του ποταμού/φαραγγιού σε κατάφυτο μονοπάτι που έχει διαμορφωθεί με ξύλινα γεφυράκια και κιγκλιδώματα στα δύσκολα σημεία.

Κατά μήκος της διαδρομής συναντάμε ίχνη από πηγές, μικρά γεφύρια, νερόμυλους και κτίσματα, απομεινάρια μιας παλαιότερης εποχής.

Στο τελείωμα της διαδρομής στην βόρεια έξοδο του φαραγγιού, κοντά στην παραλία του Καρτερού, συναντούμε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα συγκροτήματα νερόμυλων της περιοχής.

  Κατεβάστε το KML αρχείο της διαδρομής στη συσκευή σας:  (kml) Κουναβιανό Φαράγγι

Πηγή: archanes-asterousia.gr