ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑΣ

Πλησιέστερος οικισμός: Άγιος Βασίλειος, Χουδέτσι

Απόσταση: 2.4 χλμ. (με επιστροφή)

Διάρκεια: 50 λεπτά

Συντεταγμένες εισόδου / εξόδου: 35° 11.810’Ν / 25° 11.281’Ε (Άγιος Βασίλειος)

Συντεταγμένες εισόδου / εξόδου: 35° 11.662’Ν / 25° 10.861’Ε (Χουδέτσι)

Είδος μονοπατιού: Χαραγμένο μονοπάτι με σήμανση και παρεμβάσεις ομαλής πρόσβασης κατά τόπους.

Βαθμός δυσκολίας: Χαμηλός

Προτεινόμενη περίοδος: Όλο το χρόνο (προσοχή τις βροχερές ημέρες)

Τουριστικές εξυπηρετήσεις: Ταβέρνες, καφενεία και καταλύματα λειτουργούν στον Άγιο Βασίλειο, στο Χουδέτσι και στα Πεζά. Το παλιό δημοτικό σχολείο Αγίου Βασιλείου παραχωρείται, κατόπιν συνεννόησης με τον πολιτιστικό σύλλογο, για κατασκηνωτές / στον Άγιο Βασίλειο λειτουργεί γυναικείος συνεταιρισμός μεταποίησης εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων

Τα πρανή ή και οι κοίτες των φαραγγιών υπήρξαν ανέκαθεν οι οδοί σύνδεσης οικισμών ή προορισμών, όταν δεν υπήρχαν οδικά δίκτυα. Το φαράγγι της Σπηλιώτισσας είναι ένα κλασσικό δείγμα οδού πρόσβασης από τον Άγιο Βασίλειο προς το Χουδέτσι και ανάποδα. Όχι τόσο από την κοίτη του ποταμού, που ήταν δύσκολα προσβάσιμη λόγω της άγριας βλάστησης, αλλά κατά μήκος μιας ήπιας παλιάς χάραξης που κινούνταν στο μέσον περίπου του δυτικού πρανούς του φαραγγιού και κατέληγε στο μοναστήρι της Σπηλιώτισσας. Σήμερα το μονοπάτι που έχει διανοιχτεί κινείται παράλληλα με την κοίτη, χάρη στα ξύλινα καγκελάκια, και σκαλοπάτια που κατασκευάστηκαν για να διευκολυνθεί η επισκεψιμότητα σε αυτό το μικρό, αλλά τόσο όμορφο φαράγγι.

Εάν βρίσκεστε στο Χουδέτσι, ακολουθήστε τις πινακίδες και κατηφορίστε από τα ξύλινα σκαλοπάτια μέσα στο καταπράσινο φαράγγι. Προς την έξοδο του μονοπατιού, κοντά στο χωριό Άγιος Βασίλειος, θα συναντήσετε το σιναΐτικο γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, από το οποίο παίρνει το όνομά του το φαράγγι. (Για επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης, τηλ.: 2810-741370).

  Κατεβάστε το KML αρχείο της διαδρομής στη συσκευή σας:  (kml) Φαράγγι Σπηλιώτισσας

Πηγή: archanes-asterousia.gr