ΠΑΡΑΝΥΜΦΟΙ – ΤΡΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Πλησιέστερος οικισμός: Παράνυμφοι, Τρεις Εκκλησιές

Απόσταση: 6,7 χλμ.

Διάρκεια: 2,5 ώρες (κατηφορική διαρκώς)

Συντεταγμένες εισόδου: 34° 57.608’Ν / 25° 7.170’Ε (Ναός Αγίου Παύλου)

Συντεταγμένες εξόδου: 34° 57.199’Ν / 25° 8.128’Ε (Τρεις Εκκλησιές)

Είδος μονοπατιού: Χαραγμένο μονοπάτι με σήμανση

Βαθμός δυσκολίας: Μεσαίος

Προτεινόμενη περίοδος: Όλο το χρόνο (προσοχή τις βροχερές ημέρες)

Τουριστικές εξυπηρετήσεις: Καφενεία λειτουργούν στους Παρανύμφους και κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ταβέρνες, καφενεία και καταλύματα στις Τρεις Εκκλησιές

Το μονοπάτι προσφέρει εξαιρετική θέα προς το Λιβυκό πέλαγος και τις ακτογραμμές των Αστερουσίων, που βυθίζονται απότομα στη θάλασσα σχηματίζοντας όρμους και θαλασσοσπηλιές μοναδικές στην Κρήτη.

Από την έξοδο των Παρανύμφων, προχωρήστε περίπου 1 χλμ. σε βατό χωματόδρομο μέχρι το βυζαντινό ναό του Αγίου Παύλου όπου παρκάρετε και ξεκινάτε την πεζοπορία στο καλοδιατηρημένο μονοπάτι που κατηφορίζει προς την ακτογραμμή.

Στη μέση περίπου υπάρχει πινακίδα που δείχνει προς Τρεις Εκκλησιές και προς Μονή Κουδουμά. Ακολουθείτε την πρώτη και παρακάτω συναντάτε το μεγαλύτερο φυσικό χαρουπόδασος στην Ευρώπη. Το μονοπάτι συνεχίζει παράκτια μέχρι τις Τρεις Εκκλησιές που είναι κτισμένες στην έξοδο του φαραγγιού του Αμπά.

Για την επιστροφή έχετε δύο επιλογές: (α) να έχετε από πριν μεταφέρει ένα αυτοκίνητο στις Τρεις Εκκλησιές για να ξανανέβετε στους Παρανύμφους, (β) να πεζοπορήσετε άλλο ένα τρίωρο περίπου ανηφορίζοντας από το μονοπάτι της «Κλεισούρας» προς στους Παρανύμφους. Η ανάβαση γίνεται σε μονοπάτι εμφανές αλλά αρκετά δύσβατο.

  Κατεβάστε το KML αρχείο της διαδρομής στη συσκευή σας:  (kml) Παράνυμφοι – Τρεις Εκκλησιές

Πηγή: archanes-asterousia.gr