ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΟΥΔΕΤΣΙ

Σε απόσταση 20 χλμ νότια από τον αερολιμένα και το λιμένα Ηρακλείου Κρήτης και σε υψόμετρο 450 μέτρα, βρίσκεται το χωριό Χουδέτσι το οποίο σήμερα αριθμεί περίπου 1100 κατοίκους. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό, με συνεχής ανάπτυξη, ιδιαίτερου φυσικού κάλους και με κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Ονομασία Χωριού


Η ονομασία του χωριού σύμφωνα με έγγραφα ενετικά, τουρκικά και άλλα αναφέρεται για πρώτη φορά το 1279 μΧ. Όπως μαρτυρούν όμως οι ανασκαφές και τα ευρήματα, ο οικισμός πρέπει να υπήρχε από τη Μινωική εποχή ή και από πιο παλιά.

Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες και μύθοι – θρύλοι για τη προέλευση της ονομασίας του χωριού: Όπως ισχυρίζεται ο Paul Faure, η λέξη Χουδέτσι πρέπει να βγήκε από το αραβικό « q u d s » που σημαίνει άγιος, χωρίς όμως να εξηγεί το γιατί. Μήπως επειδή στο χωριό υπάρχουν πολλές εκκλησίες;

Σύμφωνα με διηγήσεις των γεροντότερων, ο πρώτος άρχοντας κάτοικος του χωριού ήταν ο Χούνδιος που του έδωσε και το όνομά του.Ο θρύλος τον θέλει πλούσιο άρχοντα με αμύθητα πλούτη. Μας είναι βέβαια άγνωστο πότε ακριβώς ήρθε και έφτιαξε τον οικισμό σ΄αυτή τη περιοχή ο Χούνδιος.Γεγονός είναι,όμως, ότι μπορούμε να προσδιορίσουμε υποθετικά και με κάθε επιφύλαξη τους λόγους που τον οδήγησαν εδώ. Σίγουρα πρώτος λόγος θα ήταν η πηγή (φλέγα) με το πλούσιο και υγιεινό νερό της. Εξάλλου, η κοιλάδα, δίπλα στη πηγή με τα γόνιμα εδάφη, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εύκολα με καλλιέργειες.Και οι βουνοπλαγιές με τη ποικιλία της χλωρίδας τους θα αποτελούσαν τόπους βοσκής για τα αιγοπρόβατα του άρχοντα. Και το ότι ο χώρος ανάμεσα στους λόφους αποτελούσε ελεγχόμενο πέρασμα, ίσως να ήταν ένας από του λόγους που τον έφεραν εδώ.

Μια άλλη εκδοχή για την ονομασία Χουδέτσι, είναι η προέλευση της λέξης από τη σύνθεση των λέξεων χούς (χώμα) και δέος (φόβος). Συσχετισμός που ερμηνεύεται όπως επιθυμεί ο καθένας.