ΚΑΛΑΜΙ – ΠΕΤΡΙΓΙΑΡΙ – ΑΣΠΕΣ

Στην ευθεία του φοινικόδασους και λίγο δυτικότερα από την παραλία του Αγίου Νικήτα, διαμορφώνεται σειρά πανέμορφων ερημικών παραλιών (όπως το Καλάμι) με δύσμορφα βράχια, τρύπες και γουργούθια όπου εγκλωβίζεται το θαλασσινό νερό και εξατμίζεται σιγά-σιγά, σχηματίζοντας αλυκές από όπου οι ντόπιοι συλλέγουν θαλασσινό αλάτι και το διοχετεύουν στην αγορά. Αν δεν κινείστε με κανό, επιχειρήστε να περπατήσετε όσο αντέχετε κατά μήκος της ακτογραμμής προς τα δυτικά. Θα ανακαλύψετε εντυπωσιακούς γεωλογικούς και λιθολογικούς σχηματισμούς, και καλά κρυμμένους φιδωτούς όρμους και θαλασσοσπηλιές.

Από το σημείο που διακόπτεται η πεζοπορική περιπλάνηση σε αυτούς του όρμους, λόγω των απόκρημνων βράχων και γκρεμών, ξεκινάει το ομορφότερο τμήμα των νότιων ακτών του ∆ήμου. Σε όλη αυτή την ακτογραμμή υπάρχουν μικρές και μεγάλες σπηλιές κατάλληλες για υποβρύχια εξερεύνηση. Το Πετριγιάρι, μια πολύ μικρή βοτσαλωτή παραλία που περιτριγυρίζεται από ψηλά βράχια, σχηματίζεται στην έξοδο του στενού φαραγγιού Κακοπέρατου στην περιοχή Σκιαδάκι, που ξεκινάει 10χλμ. νότια του χωριού Αχεντριάς.

Η επόμενη παραλία, οι Άσπες (ετυμ. κατολισθήσεις) είναι σαν να ξεπροβάλλει από παραμύθι. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο με βάρκα και κανό θαλάσσης. Το κοντινότερο λιμανάκι βρίσκεται στις Τρεις Εκκλησιές και στον Τσούτσουρα από όπου ένα καραβάκι εκτελεί ημερήσιες εκδρομές.