ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Οι Δρόμοι του Κρασιού Νομού Ηρακλείου είναι διαδρομές που δημιουργήθηκαν από το Δίκτυο Οινοποιών και που έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μπορέσετε να γνωρίσετε όσο το δυνατόν περισσότερες αντιπροσωπευτικές αμπελουργικές-οινοπαραγωγικές ζώνες της περιοχής.

Συνδυάζουν τη διέλευση από περιοχές με αξιόλογη παρουσία μνημείων και ιστορικών χώρων που συνδέθηκαν με το κρασί από την αρχαιότητα, από παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές και μονοπάτια φυσικού κάλλους και από τα πιο αξιόλογα οινοποιεία όπου μπορείτε να γευτείτε κρασιά και τοπικά εδέσματα.

Περιγραφή διαδρομής

Ακολουθώντας τη Λεωφόρο Κνωσού (στην πόλη του Ηρακλείου) στην έξοδο της πόλης συναντούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Σε μικρή απόσταση περιμετρικά από το ανάκτορο βρίσκονται και άλλα σημαντικά μινωικά μνημεία όπως η «Βασιλική έπαυλη», το «Μικρό Ανάκτορο», το «Καραβάν Σαράι», το «Σπίτι του Αρχιερέα», ο «Βασιλικός Τάφος-Ιερό» και η «Οικία του ∆ιονύσου».

Στη συνέχεια ακολουθούμε την πανέμορφη κοιλάδα νότια της Κνωσού και ήδη αρχίζουμε να συναντάμε τους πρώτους αμπελώνες. Σε μικρή απόσταση, στα Σπήλια, διακρίνουμε την παλιά υδατογέφυρα του υδραγωγείου που μετέφερε στο Ηράκλειο τα νερά των πηγών της περιοχής των Αρχανών. Νοτιότερα από τα Σπήλια φθάνουμε στην διασταύρωση ανατολικά του δρόμου προς το χωριό Σκαλάνι που βρίσκεται στην κορυφογραμμή ενός λόφου κατάφυτου από αμπέλια. Αν επιλέξουμε να συνεχίσουμε νότια ακολουθώντας το δρόμο που διασχίζει την μικρή κοιλάδα που βρίσκεται ο συνοικισμός Πατσίδες, θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα υπέροχο αγροτικό τοπίο με τους αμπελώνες να αναπτύσσονται στις πλαγιές της κοιλάδας μέχρι το χωριό Κάτω Αρχάνες. Σε μικρή απόσταση νοτιότερα φθάνουμε στις Αρχάνες, έναν από τους πλέον ανθηρούς αγροτικούς οικισμούς της Ελλάδας με βαθιές ρίζες στη μινωική αρχαιότητα και με μεγάλη οινοπαραγωγική παράδοση.

Δυτικά του οικισμού δεσπόζει το βουνό του Γιούχτα και διάσπαρτες αρχαιότητες όπως το μινωικό νεκροταφείο στην θέση Φουρνί, το Ιερό στα Ανεμόσπηλια και το Ιερό Κορυφής.

Εάν ακολουθήσουμε τον δρόμο νότια των Αρχανών θα βρεθούμε στον (εγκαταλελειμμένο σήμερα) οικισμό του Βαθύπετρου, όπου βρίσκεται το Μινωικό Μέγαρο με το σταφυλοπιεστήριο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μινωικής περιόδου. Από τις Αρχάνες ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο και αφού διασχίσουμε την κορυφή του λόφου ανατολικά, αντικρίζουμε την κατάφυτη από αμπέλια περιοχή των Κουνάβων, όπου φθάνουμε αφού διασχίσουμε το χωριό Καταλαγάρι.

Στην συνέχεια νότια των Κουνάβων συναντούμε την κοιλάδα των Πεζών, το μεγαλύτερο οινοπαραγωγικό κέντρο της Κρήτης, και στις πλαγιές των τριγύρω λόφων απλωμένα τα παραδοσιακά αμπελοχώρια της περιοχής: Αγιές Παρασκιές, Καλλονή, Άγιος Βασίλειος.

Αν ακολουθήσουμε το δρόμο βόρεια από τις Αγιές Παρασκιές θα βρεθούμε στη Μυρτιά, έδρα του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

Ο δρόμος νότια από τις Αγιές Παρασκιές μας οδηγεί μέσα από ένα πανέμορφο λοφώδες τοπίο στην κοιλάδα του χωριού Μελέσες και νοτιότερα στο Αλάγνι με τους αμπελώνες τους να διαμορφώνουν ένα από τα ομορφότερα αγροτικά τοπία της Κρήτης. Από τα Πεζά, εάν ακολουθήσουμε το δρόμο που διασχίζει τα χωριά Καλλονή και Άγιο Βασίλειο θα φθάσουμε στο Χουδέτσι, έναν οικισμό κρυμμένο στις πλαγιές μιας πανέμορφης κοιλάδας, που στην έξοδό της ανοίγεται ένα τοπίο με απέραντους αμπελώνες, ανοικτό στα νότια της ενδοχώρας του νομού.

Ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο νότια από το Χουδέτσι και αφού περάσουμε από την Μονή Επανωσήφη συνεχίζουμε προς τα χωριά Μεταξοχώρι, Χαράκι, Μαδέ, Μελιδοχώρι και Βορια,́ που τα τελευταία χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στην οινοπαραγωγική διαδικασία της ευρύτερης περιοχής.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι διαδρομές κρασιού στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων και συνεχίζονται οι διαδρομές́ που περνάνε από τους γειτονικούς Δήμους και για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από το Δίκτυο Οινοποιών (www.winesofcrete.gr) ή από έντυπα που διατίθενται σε όλα τα οινοποιεία και στο Δήμο.

Με την αμπελουργία στην Κρήτη να μετράει περίπου 4.000 χρόνια δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι βρισκόμαστε στα μινωικά μονοπάτια του κρασιού, από την εποχή που οι μινωίτες καλλιεργούσαν τα αμπέλια και μετέφεραν τα φημισμένα κρασιά τους μέσα σε αμφορείς σε όλη τη Μεσόγειο.

  Κατεβάστε το KML αρχείο της διαδρομής στη συσκευή σας:  (kml) Δρόμοι του Κρασιού

πηγή : archanes-asterousia.gr