ΓΕΝΙΚΑ – ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Ένα από τα must του ταξιδιού σας πρέπει να είναι η γευσιγνωσία. Γευσιγνωσία φαγητών, κρασιών, προϊόντων… οτιδήποτε ξεκινάει από τη φύση, περνάει από το τσικάλι της νοικοκυράς, το αποστακτήριο ή το πατητήρι και καταλήγει στον ουρανίσκο.

Δεν θα πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να γευτείτε τα κρασιά των Αρχανών και της περιοχής Ν. Καζαντζάκη που παράγονται από τα μινωικά χρόνια και που σήμερα εμφιαλώνονται στα πιο καλά και σύγχρονα οινοποιεία της Κρήτης. Ούτε τις ρακές που παρασκευάζονται κυρίως στην περιοχή Ν. Καζαντζάκη με τα περισσότερα ρακοκάζανα του Νομού!

Τι ανέδειξαν παγκόσμιες έρευνες για τα διατροφικά πρότυπα;

Το κρητικό διατροφικό πρότυπο κατέχει σήμερα την πρώτη θέση διεθνώς, όπως παραδέχονται οι ειδικοί ακόμα και της πατρίδας του «γκουρμέ», της Γαλλίας, και όπως άλλωστε καταδεικνύουν έγκυρες επιστημονικές έρευνες.

Η μελέτη των 7 χωρών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η μελέτη SergeRenaud, η πρόσφατη έρευνα των ιατρικών σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Χάρβαρντ και άλλες πολλές αποκαλύπτουν τη μακροβιότητα των μεσογειακών λαών σε σύγκριση με τους λοιπούς της Ευρώπης, ιδιαιτέρως δε του κρητικού, και τη συνδέουν με τα διατροφικά τους πρότυπα.

Συγκεκριμένα στις αρχές τις δεκαετίας του ‘60, ξεκίνησε μια έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, με στόχο τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών ανθρώπων από 7 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Φινλανδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία). Διήρκεσε 30 χρόνια και πήραν μέρος περίπου 12-13.000 άτομα ηλικίας 40-59 ετών. Η έρευνα εξέτασε τη σχέση των διατροφικών συνηθειών των περιοχών αυτών με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιόπαθειες. Τα αποτελέσματα, που εξέπληξαν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, κατέδειξαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στις μεσογειακές χώρες εμφάνιζαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο και στεφανιαία νόσο και είχαν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής (ειδικά στην Κρήτη), σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων χωρών. Προσπαθώντας οι επιστήμονες να ανακαλύψουν το μυστικό, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο ιδιαίτερος και φυσικός τρόπος ζωής τους (εργασία στην ύπαιθρο, αυξημένη φυσική δραστηριότητα) αλλά και η απλή και λιτή διατροφή τους, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως «Μεσογειακή Διατροφή», ήταν οι αιτίες αυτού του φαινομένου.

Ακολούθησε η έρευνα της «Lyonheart» του διάσημου Γάλλου Καθηγητή SergeRenault για να διαπιστώσει το πόσο αυτοί οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με το μειωμένο στρες, ήταν τα αίτια της καλής υγείας των Κρητών. Η έρευνα αυτή, που διήρκεσε 5 χρόνια, περιέλαβε 605 ασθενείς, (που είχαν ήδη υποστεί ένα καρδιακό επεισόδιο και κινδύνευαν για δεύτερο) και έγινε στη Λυόν σε 2 ισάριθμες ομάδες. Στην πρώτη ομάδα χορηγούσε ένα διαιτολόγιο σύμφωνο με τα προτεινόμενα από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και στη δεύτερη ομάδα έδινε την αναλογία των τροφών που χρησιμοποιούν οι Κρητικοί. Τα αποτελέσματα που παρουσίασε η δεύτερη ομάδα τελικά ήταν κατά πολύ καλύτερα από αυτά της πρώτης, έτσι που ο ίδιο ο SergeRenaud αναγκάζεται να πεί:

«Μην ψάχνετε για το χάπι που υποκαθιστά την κρητική διατροφή. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» (1998).

Πηγη:archanes-asterousia.gr